11.8.17

El dubtós dopatge de Baumann

Quan s’acusa a un atleta d’haver-se dopat s’ha d’anar amb compte. Perquè, a vegades, alguns han estat condemnats sense haver estat culpables. Aquest és el cas del corredor de fons alemany Dieter Baumann, guanyador de la medalla d’or dels 5.000 metres als Jocs Olímpics de Barcelona, ara fa 25 anys.

Es deia d’ell que era el kenyà blanc per haver adoptat els mètodes d’entrenament dels kenyans, i va ser el primer atleta blanc que va baixar dels 13 minuts en aquesta distància. Considerat com una mena de símbol, se’l coneixia com a Mister Proper (Don Limpio) en els àmbits atlètics, per la seva lluita aferrissada contra el dopatge. Vet aquí, però, que en plena carrera d’èxits, Baumann va donar positiu per nandrolona i va ser sancionat a dos anys de suspensió. Jurava i perjurava que no s’havia dopat mai i va demanar que s'obrís una investigació. Els analistes d’un laboratori oficial van anar a casa seva. Van recollir els seus aliments i begudes per comprovar-los i van trobar nandrolona en el dentífric que utilitzava.

L’atleta va fer una declaració jurada de la seva innocència davant de notari. De res li va servir. Anys més tard, però, es va saber que fer prendre estimulants d’amagat als atletes per part d’alguns entrenadors, sense ells saber-ho, havia estat una pràctica habitual a la República Democràtica Alemanya, i es va senyalar al metge de la federació com a impulsor del dopatge dels esportistes reticents mitjançant el sistema d’injectar anabolitzants als seus tubs de pasta de dents. Tanmateix, Baumann ja havia complert la sanció malgrat ser innocent,  i el seu bon nom va quedar tacat per sempre.  

Miquel Pucurull
11/08/2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada