26.8.19

La Cursa més antiga de Catalunya

El còrrer, a casa nostra, ve de lluny. En el segle XVI ja se celebrava al poble d'Albesa (Lleida) la Cursa de la Cordera, considerada com la més antiga de Catalunya. Segons consta en documents de l'època, era "per mostrar la potència i la velocitat dels joves", en una veritable disputa esportiva entre les poblacions veïnes d'Albesa i també entre els propis albesans.

El premi al guanyador era una cordera, que és com li diuen a les terres de Ponent a una ovella petita.

                              

A l’Arxiu de la Corona d’Aragó (fons Reial Patrimoni, secció Batllia, sèrie Processos Antics, lligall 1590-3-Ac), es conserva un interessant plet que es centra totalment en una qüestió: les baralles i els problemes derivats d’una edició de la cursa de la Cordera de la vila d’Albesa l'any 1590.

 "Pel dia de Sant Roc (16 d’agost) cada any s’organitzava a Albesa una “correguda”, és a dir, una cursa pedestre pel terme. En el transcurs de la d'aquell 1590, un jove del poble veí de Castelló de Farfanya, anomenat Monso, havia aconseguit superar tots els corredors i s’apropava a l’arribada quan Antoni Molins, veí d’Albesa, sobresortí de entre el públic i agafà del braç al dit Monso, l’aturà, i no el deixà fins que els altres corredors l’havien avançat. Antoni Molins va ser multat amb 60 sous i empresonat. Va fugir del castell d’Albesa, essent buscat per tota Catalunya fins que el van trobar".
 
Per rememorar la cursa, al poble d'Albesa se'n fa una actualment de 10 quilòmetres i una de 5, que duen el mateix nom. Se celebren des de fa anys, i el premi per al primer corredor i la primera corredora és un trofeu...i una cordera.

Miquel Pucurull