31.10.16

Maickel Melamed, un exemple de superació personal

La marató de Nova York se celebra aquest diumenge, 6 de novembre. Fa cinc anys, hi va participar Maickel Melamed, un  veneçolà que pateix un alt grau de discapacitat motora. La va acabar en 15 hores i 22 minuts. En arribar va dir: "No ha arribat un corredor, ha arribat un missatge”. Era un crit per informar a la resta del món que la gent discapacitada pot superar les seves pors i pot arribar tan lluny com vulgui. Des de llavors ha corregut una marató cada any, la darrera la de Boston'2015 en 20 hores.

 
Maickel Melamed és economista, psicoterapeuta, escriptor i conferenciant...Ha practicat esports extrems com el parapent, paracaigudisme, busseig, muntanyisme i ara atletisme.

Exemple de superació, constància, sacrifici, esforç diari ... totes aquestes paraules es queden curtes a l'hora de parlar d'aquest xicot de 41 anys d'edat, que per culpa d'un aparatós part en què el seu cordó umbilical es va quedar enrotllat al seu coll, la asfíxia li va provocar un retard motor, una hipotonia que li suposa una gran flacciditat en els músculs i disminució de to muscular. 

Aquesta alteració va fer que Maickel no tingués una infància normal, ja que li impedia jugar, relacionar-se normalment o fer qualsevol activitat pròpia dels nens de la seva edat. Tot i patir aquest retard motor, no es va quedar a casa veient la vida passar. La autoexigència, l'optimisme, l'energia amb la que es va revestir el van ajudar. La dificultat per moure’s i la debilitat muscular el van fer més fort, el van obligar a superar totes les barreres i impediments que tenia, convertint-se en molt més que un discapacitat. 

Va estudiar a la Facultat d'Economia i se'n va anar a viure sol a Londres per provar-se com individu i ser capaç de fer les coses pel seu propi compte. Un cop acavada la seva carrera es va formar com a psicoterapeuta i es va especialitzar en motivació, dedicant-se a donar conferències a tota Amèrica Llatina i Estats Units. 


Però no es queda tot aquí. La seva hipotonia no va ser un inconvenient per pujar la muntanya més alta de Veneçuela, de 5.007 metres d'altura. Va ser llavors quan va ficar-se de ple en el món del córrer. Des de la primera marató que va córrer el 2011, n'ha completat una cada any: Nova York, Berlín, Londres, Tokio i Boston. 

Maickel Melamed trenca amb les pautes que marca la nostra societat. Quan per a molts, el normal hauria estat quedar-se assegut, rendir-se i dependre de per vida d'altres persones, ell surt a demostrar-li al món del que s'és capaç amb constància, no importen les limitacions.

                                                    --------o--------


Miquel Pucurull
Actualitzat 31/10/2016