13.10.14

La participació a les curses està tocant sostre

Preferiria que no fos així, però, definitivament, sembla que s’ha aturat l'espectacular creixement del nombre de corredors i corredores que ha vingut succeint els darrers anys a les nostres curses populars. Tot i que cada cop hi ha més gent que corre, la majoria de proves pateixen una reducció de participants respecte de l’any passat.

Ahir, per exemple, els que vam acabar la Correbarri de Barcelona érem un 7% menys. La del barri del Poblenou de fa un mes, un 18% menys. La del barri d'Horta, també del mes passat, un 15%... Al meu parer el motiu es deu a l’enorme quantitat d’opcions on triar. Aquest cap de setmana, a Catalunya, hi van haver 37 curses de tot tipus.

S’ha tocat sostre i estem assistint a una tendència contraria a la dels últims deu anys, només "salvada" per alguna, com la de la Mercè, que va tenir un 7% més de participants que l'any passat, probablement perquè el seu preu (5 euros més 2 del chip si no el tenies) era molt econòmic si el comparem amb els habituals.

No cal donar-hi voltes: enguany (el darrer semestre del 2013 ja va començar a passar) hi ha un munt de curses que estan perdent pistonada. Agafant les més importants celebrades en el que va d’any, hem vist, malauradament, com baixaven les següents:
No cal dir res més. A mi em sembla que hi ha un excés de curses (pel cap baix més de 1.500 a l’any a casa nostra) i es fan mal entre si. Tothom s'atreveix a organitzar-ne una (11 de les 37 d’aquest cap de setmana eren noves d’enguany). 

Es podria dir que benvinguda sigui la competència perquè farà que millorin els serveis i els preus de les inscripcions baixin. Però, per ara, no és el cas. Només cal veure que segueixen sent una assignatura pendent les curses mal mesurades; les cues a les arribades per recollir una ampolla d’aigua; els filtres d’accés als calaixos; el sobrecost si t’apuntes una mica tard; els minsos obsequis de les bosses... i pel que fa als preus dels dorsals val més no parlar-ne. Per posar un (mal) exemple, la cursa Jean Bouin de 5 km del mes que ve costarà 18 euros i 20 la de 10 km. I encara bo que són els mateixos de l’any passat.

Tanmateix, el rècord de la cursa més cara de Catalunya i Espanya per quilòmetre és el del Quart de la Mitja de Granollers del mes de febrer de l'any que ve. És una cursa de 5 km que es corre el mateix dia de la Mitja i que ha anunciat els següents preus a la seva web:
. 23 euros abans del 25 d’octubre de 2014, a les 24 h
. 24 euros a partir del 25 octubre de 2014, a les 00 h fins al 30 de novembre 2014, a les 24 h
. 25 euros a partir de l’1 de desembre de 2014, a les 00 h fins al 25 de gener de 2015 o arribar als 1.000 inscrits. 

. A banda, si no tens el Xip Groc es cobraran 3 euros més per inscripció, 
(En aquest cas, el preu de la cursa ha pujat 1 euro en relació al de l'any anterior).

No en parlem més.

Miquel Pucurull
13/10/2014