9.12.16

Primera cursa atlètica a Barcelona. Any 1898

Està documentat que el 9 de desembre de 1898 es va córrer la primera cursa atlètica de la història a la ciutat de Barcelona .

La va organitzar un professor del Gimnàs Tolosa que hi havia al carrer del Duc de la Victòria, que la va fer juntament amb quatre corredors més. Diguem-ne els noms: Jaume Vila (professor del gimnàs), Eduard Alessodi (mestre d’esgrima del gimnàs), Ismael Alegre (soci), Julián García (soci) i Eusebio Gracia (soci).

Tots cinc van fer els 14 quilòmetres de què comptava la cursa, des de davant del gimnàs, tocant al carrer Canuda, fins a la plaça de Sarrià, anar i tornar. Ho van fer per un camí empedrat, seguint el recorregut del tramvia que unia Barcelona amb Sarrià, que llavors era un poble de les rodalies. Per a què la gent no els prengués per bojos al veure’ls corrent pel carrer, la cursa va començar a les 5 de la matinada i va acabar encara de nit.

Es desconeix el nom del guanyador però sí el temps en córrer els 14 quilòmetres: 55 minuts, que no està gens malament.

I sembla ser, per altra banda, que preparats com estaven, no van cansar-se gaire. Les cròniques expliquen que en arribar al gimnàs, de tornada, tots cinc van agafar una bicicleta i se’n van anar a fer un bon esmorzar a Sitges.
No se sap si els esforçats atletes de la foto eren els que van fer la cursa...però podrien haver sigut ells
(Extret del llibre “Carreras a pie” d’Alberto Maluquer. 1916)

---------o---------

Miquel Pucurull