30.4.14

La imparable progressió de les dones en el món del córrer

¿El córrer és una moda? No, rotundament. Al meu entendre, el córrer seguirà creixent, no amb el mateix percentatge d'increment dels últims anys, però seguirà. Especialment perquè la dona s'està incorporant a aquest món de manera decidida.

Fa 15 o 20 anys era gairebé una raresa veure a dones posar-se un dorsal L'any 1999, el primer cop que es va fer la Cursa de Bombers, la més multitudinària de Catalunya, per cada corredora hi havia set corredors. I aquest 2014, quinze anys després, per cada dona eren dos els homes. 

És un fet; cada vegada són més les que s’animen a córrer curses, indistintament de quina sigui la llargada de la prova, fins i tot a la marató, i molt especialment a les  de 5 Kms. Per posar un exemple, a la Nocturna de l’Hospitalet de 5 Km del passat dissabte 26 d’abril hi van córrer més dones que homes. I no era una cursa amb poca participació: el total fou de 1.581: elles 840 i ells 741. I l’any passat va passar el mateix: les noies van ser 873 i els nois 813.
No és excepcional. Ha passat a les darreres curses de 5 km de  La Maquinista, l’Eurofitness, la Cursa de la UAB, la del Dir de Sant Cugat, la Igualada Urban Run, la de Montmeló RACC...en totes, van acabar més dones que homes.

S’està veient que augmenta la participació femenina també en les de 10 km. I passa també en les mitges i les maratons. En conjunt, agafant un mostra de 100 significatives curses de diverses distàncies celebrades l’any 2010 i comparant les dones que les van acabar llavors amb les que ho van fer el 2013 (taula de sota), l’augment en tres anys és gairebé del doble.


Caldria afegir, a més a més, que el boom del córrer del qual en parlem sovint està actualment impulsat em molt bona mesura per les noies. Fixem-nos: En les cent curses de la mostra, l’augment de corredores ha estat del 91% en aquests tres anys, mentre que el de corredors ha estat del 27%.


S’ha de dir, tanmateix, que la proporció homes/dones, en conjunt, encara és molt desigual. El nombre de corredors que van acabar les cent curses de la mostra el darrer any va ser de 123.000 i el de les corredores 34.000. És a dir, la ratio és de 78%/22%. Lluny encara de la que solen tenir a l'estranger. Però la de l’any 2010 era 84%/16%. És qüestió de temps.



                                                                      -----o-----

Miquel Pucurull
30/4/2014