23.4.14

Cinc catalanes més en el selecte grup de les que baixen de 3 hores a la marató

Fa un any, en un article d’aquest blog, em lamentava del poc nombre  de maratonianes catalanes que havien aconseguit córrer la marató en menys de 3 hores  (considero que per a una dona és una marca de cert rang, com ho és per als homes el baixar de 2h30). I també deia que semblava insòlit que el rècord de la prova s’hagués fet fa gairebé vint anys enrere - a l'igual que les millors marques del rànquing-  sense apropar-s’hi ni poc ni molt cap dona des de feia temps, degut a la sequera que imperava de corredores de marató de nivell.

Ara, tanmateix,  no podrem seguir parlant de la manca de maratonianes d’elit a casa nostra perquè hem de celebrar que la corredora Hasna Bahom, marroquina de naixement però establerta a Catalunya des de fa anys i nacionalitzada, va entrar en tercera posició a la marató de Barcelona del mes passat -la primera que realitzava- amb una magnífica marca de 2h 45.26, que la situa en el lloc 10sè de les millors de tots els temps.

Per ser la primera marató, el crono aconseguit per Hasna Bahom –que va dir en acabar la prova que estava per fer 2h40 però una afecció al·lèrgica li impedia respirar bé- permet augurar que pot fer grans coses. Té 35 anys, una edat adient per a que ho faci, precisament a la marató. Està entrenada pel mític Domingo López i ha estat campiona de Catalunya de mitja marató els dos darrers anys. L’última vegada a Granollers enguany, amb 1h16.30.

Hasna Bahom
Hem d’alegrar-nos, també, perquè, després de molts anys sense cap incorporació a aquest rànquing (excepció feta de la Elena Hidalgo l'any passat, que va fer 2h58'16"), a banda de la Hasna hi entren 4 més; dues que van fer la marca també a Barcelona, una a Tarragona i una altra a Londres.

La primera la vigatana Laia Andreu, que va acabar la prova en un temps força bo, 2h49.38 que la situa en el 15è lloc de la llista. La Laia Andreu és una atleta especialitzada en curses de muntanya de molt alt nivell i aquesta marató va ser també la primera que ha corregut. L’asfalt, tanmateix, no se li fa estrany perquè va guanyar la darrera Mitja Marató de Sitges en 1h 22.57.

Laia Andreu
I també, una altra corredora, Clara Angèlica Esparza, mexicana establerta a Catalunya, que corre amb llicència catalana per La Bolsa del Corredor, va finalitzar la marató de Barcelona el diumenge en 2h56,26 i ocuparà el 19è lloc del rànquing.

Clara Angèlica Esparza
Cal fer esment, també, a una altra corredora catalana que ha baixat de 3 hores aquest any: la tarragonina Mireia Sosa, que al gener, a la marató de Tarragona, va guanyar la prova amb una marca de 2h57'35".

Mireia Sosa
I fa pocs dies, la Mari Carmen Paredes, l'atleta de l'Hospitalet de 51 anys que pateix una discapacitat visual severa, va aconseguir 2h59'22" a la marató de Londres, proclamant-se al mateix temps campiona mundial de la seva categoria (T12) per segona vegada. Es dóna la circumstància que a les curses li fa de guia el seu marit, Lorenzo Sánchez, que també ho va fer a Londres.