19.8.20

Consells per a un principiant en això del córrer

Fa temps, en una web d'atletisme de Madrid, vaig llegir 12 consells per a corredors i corredores principiants. Són les recomanacions que sovint hi ha a les revistes i webs de córrer, postil·lades en aquest cas en clau d'humor. Els va realitzar qui signava com a Lecter. Em van agradar i els vaig traduir. En Jaume Aragonés, un bon amic i bon corredor, els va llegir i va afegir el consells que van del 13 al 19.


1.- El dia de la cursa arriba amb temps
Per aviat que arribis, però, segur que no trobaràs pàrquing a prop de la sortida. Hauràs d’aparcar on Cristu va perdre les Nike.
2.- Escalfa
Escalfaràs per nassos: hauràs estat obligat a deixar el cotxe a tres quarts de quinze del lloc on has d'anar a buscar el dorsal.
3.- Posa't vaselina
Si no te’n poses la primera vegada, t'asseguro que no se’t oblidarà mai mes.
4.- No estrenis sabatilles
Amb el preu que tenen, estan les coses com per a estrenar-ne sovint.
5.- Estiguis atent al tret de sortida
Aquest soroll que sembla un tret de sortida, és un tret de sortida, Així que no facis el passerell preguntant als del teu costat si això ha estat el tret de sortida.
6.- Busca un grup amb el que facis la cursa còmodament
Oblida’t de fer la cursa còmodament perquè aviat tindràs dolors a tot arreu, i hauràs d’agafar aire a glopades per a no ofegar-te.
7.- Compte amb les pujades
Si no vols tornar a semblar un passerell, no preguntis al grup si hi ha pujades. Sempre hi ha pujades. Forma part obligada de l'organització de curses. I no preguntis si hi ha baixada, perquè mai hi ha baixada.
8.- Compte amb els indicadors
De tant en tant veuràs uns cartells que duen un numeret. No caiguis en la falsa idea que això indica els quilòmetres; ho indiquen en contades ocasions perquè la majoria de les vegades assenyala els 800 metres o els 1.200.
9.- No deixis d'avituallar-te 
Cada certa distància et donaran una ampolleta o un vas que contenen aigua. Te l’has de beure. Si et donen una ampolleta la feina serà teva per descargolar el tap. Paciència. Sí el que t’han donat és un vas, ja pots fer el què vulguis que te la tiraràs tota pel damunt.
10.- Escolta les converses dels iniciats
Si en el grup que vas comencen a dir paraules com pronador i supinador, no et preocupis. Són formes de trepitjar: una és cap a dintre i l'altra cap a fora, però per molt que paris esment, després no recordaràs com és cadascuna.
11.-Córrer és molt avantatjós
Hi ha un moment en tota cursa que començaràs a passar-ho malament. Els del grup et diran dels avantatges del córrer per al cos i l’esperit i que tinguis pensaments positius; jo et dic que és impossible: l’únic que has de pensar és amb l’entrepà que et menjaràs a l’arribada.
12.- Et donaran un bossa amb regals
En arribar a la meta et donaran una bossa amb sucs de fruita, detergents, i una samarreta. Com que tindràs una set de mort i la teva capacitat de pensar s'haurà reduït, ves amb compte, beu-te els sucs i no pas el rentavaixelles. La samarreta t’anirà molt gran, no és cosa, però, de reclamar; ja ho faràs en un fòrum d’Internet.
13.- Resultats
Quan acabis de córrer una cursa procura que no et preguntin mai com t'ha anat. De fet és la excusa perfecte per a que poc després et repliquin: "doncs a mi m'ha anat força bé" o "malament" i t'expliquin la seva cursa des del km 1 fins que han arribat a la meta.
14.- Resultats (2)
Si la cursa penja els resultats en paper a l'arribada, no val la pena que vagis a consultar el teu. Segur que et trobaràs una tropa de gent que són incapaços de mirar els resultats sense posar el seu ditet sobre el full, impedint que els altres puguin consultar.
15.- Entrenaments
Mai no preguntis abans d'una cursa als teus companys o coneguts si estan en forma. Segur que et diran que fa dies que no entrenen, o que han patit un fort refredat, quan, de fet, estant entrenant tot el que poden i més.
16.- Ja falta poc
Mai no facis cas dels comentaris dels espectadors sobre quan falta. A mi m'han dit un “ja falta poc” ( o el seu equivalent , "vinga que ja falta menys" ) al km 1 d'una marató.
17.- Curses de Festa Major
No siguis babau i no intentis mai buscar una cursa de Festa Major que no surt a cap calendari per intentar fer un bon resultat, encara que sigui un cop a la temporada. Segur que et trobaràs el típic col·leccionador de copes que et fotrà i et guanyarà.
18.- Col•locació a la sortida
No siguis passerell i no provis de col•locar-te a la sortida en el lloc que penses que et correspon per la teva preparació. Segur que la gent que tindràs al costat no seran del teu nivell, ja que aquest solen posar-se a les primeres posicions.
19. Sexe
Mai i sota cap concepte sacrifiquis una possibilitat de practicar sexe amb la teva parella perquè al dia següent tens una cursa, o perquè estàs molt cansat després d'una cursa o entrenament. Si caus en aquest parany és el principi del desastre; igual ni et deixaran córrer més, ni, el que es pitjor, et deixaran practicar més sexe en el futur.


                                                   -------o-------
Miquel Pucurull (per la transcripció)