21.11.14

Baixar de 3 hores a la marató és difícil; de 2h30 una proesa

Baixar de 3 hores

En el món popular del córrer a casa nostra, cada cop són més el que participen en les maratons, però el temps en que les acaben són també cada vegada més alts.

Anys ha, els populars teníem com a objectiu baixar de les 3 hores. Era el sà propòsit (gairebé una obsessió) de la majoria dels que ens calçàvem unes bambes per entrenar i córrer una marató. Ara, l'objectiu majoritari està en baixar de 4 hores. No ho dic, per descomptat, com una crítica. Però em resulta sorprenent que siguin pocs els que es proposin entrenar per assolir el que es considera una marca d'un cert rang.

Per parlar de números, a la marató de Barcelona d'aquest any 2014 només van baixar de 3 hores el 4% de tots els arribats. Concretament, 545 dels 14.225 que van creuar la meta. Dic que només perquè, per comparació, fa trenta anys, amb sis vegades menys de finalistes (2.387 la van acabar) van ser 429 els sub 3 hores, el 18% del total.

Baixar de 2h30

I si ens fixem en els que baixen de les 2h30, hem de concloure que, a diferencia del que passava fa aquests 30 anys que deia, la fita està actualment “reservada” a molt pocs. La davallada, per comparació, és enorme. Enguany han estat 12 i l’any 1984 van ser 42.

I si ens centrem en els de Catalunya i Resta de l’Estat, obviant els corredors estrangers, aquest any han baixat de 2 hores i mitja únicament 3 maratonians, dos catalans i un gallec que viu a Barcelona, mentre que en el 1984 ho van fer 28. I no cal dir que cap d'aquells de llavors eren professionals.

Posem-li noms:



Posem-li un gràfic:


Per a mi és bastant inexplicable el que està succeint. Tenint en compte que ja fa temps que cada cop hi ha més corredors que es converteixen en maratonians, sorprèn que no en sorgeixin que siguin capaços de fer marques de qualitat i que aquestes hagin baixat tant pel que fa als de davant.

Miquel Pucurull
01/04/2014