17.9.19

Minici Natal

Es diu que Luci Minici Natal, nascut a Bàrcino el 96DC va ser el primer olímpic català de la història. Fins i tot, en el seu honor, a Barcelona hi ha un passeig que duu el seu nom. Però no és veritat; no va ser ell sinó un esclau seu. En Lucius gaudia d'una bona posició social; va fer carrera política a Roma, i als 32 anys se li acut participar en la 227 Olimpíada. Se’n va a Tàrraco, on se celebraven unes curses de quadrigues classificatòries per as Jocs. Compra un esclau, que és el millor auriga que hi ha a la ciutat, perquè participi en nom seu. L’esclau guanya la cursa i es classifica per anar-hi. Torna a vèncer. I com que a l'antiga Grècia el guanyador d'una cursa de quadrigues era el propietari del carro i els cavalls, es fa inscriure el seu nom en un monument: "Lucius Minicius, natural de Bàrcino, vencedor de la 227 Olimpíada". (Una copia de la inscripció feta en el monument, que està a Olímpia, figura davant l’edifici de l’INEFC, a Montjuïc). De l’esclau, l’autèntic guanyador, no se’n diu ni piu enlloc. No se sap ni el nom. I és que sempre, també a l’esport, hi ha hagut rics i pobres.



Miquel Pucurull
17/09/19 

Gabriele Grunewald, millor atleta desprès de superar dos càncers

L'atleta nord-americana Gabriele Grunewald, una de les dones més ràpides del món en la milla, a qui li van diagnosticar un càncer fa 6 anys i un altre en fa 4, va guanyar abans d'ahir, 3 d'abril, els 5.000m d’Stanford (15:19:01).


Llegeixo en una entrevista que li han fet no fa gaire: “El meu consell per als pacients recentment diagnosticats amb càncer seria no tenir por de mantenir la seva rutina d'exercicis durant el tractament. Amb algunes modificacions en la intensitat, crec que l'exercici pot ser molt terapèutic i proporciona importants beneficis per millorar l'estat d'ànim durant tot el tractament. Jo recomanaria la comunicació amb el seu metge i obtenir la seva opinió sobre el que és apropiat”.

Gabriele Grunewald ha tingut els seus millors anys de competició després dels tractaments per als dos tipus de càncer, el primer a la glàndula paròtide i el segon a la tiroide.

Sense comentaris.

Miquel Pucurull
05/04/2015

Actualitzat el 17/09/2019. 
M’he assabentat de la seva mort fa tres mesos, després de patir quatre diferents càncers en 10 anys. Fou un exemple de coratge pels malalts de càncer. Corria amb una gran cicatriu a l'abdomen per una operació de fetge.