9.12.19

Córrer maratons per combatre malalties

Un fenomen de gran expansió i envergadura com és el córrer fa que es publiquin estudis a dojo sobre els efectes de la seva pràctica. A Internet n’hi ha per donar i per vendre.
Acostumen a ser enrevessats perquè estan fets i pensats per a la classe mèdica. Però sobre tot, són sovint contradictoris. Un dia en surt un que conclou que córrer va bé pel cor, i al cap de poc n’apareix un altre que alerta sobre els perills de fer-ho.

Jo, d’aquests últims no me’n llegeixo cap perquè acabes torrat. Prefereixo aquells que m’aporten optimisme. Com un de dos científics de la universitat anglesa de Bath, que conclouen que participar en esports de resistència, com la marató, fa que augmenti la capacitat del cos per combatre malalties. Contra la creença que fer exercici extenuant redueix el sistema immunològic, els doctors afirmen que les defenses augmenten molt en córrer llarga distància i després disminueixen momentàniament i, com a molt, pots refredar-te, però res més. Sostenen que el sistema immunològic es potencia amb aquests canvis.

El cert és que, si val la meva experiència, he de dir que, en efecte, després d’una marató acostumo a agafar un refredat. Però és de poca importància i dura molt pocs dies. En canvi, quan no corria, cada any enganxava la grip o una galipàndria majúscula i havia de fer llit. I ara, des que corro, només n’he fet un dia fa més de trenta anys. De moment, toco ferro.

Miquel Pucurull
09/12/2019

https://theconversation.com/does-running-a-marathon-increase-your-risk-of-infections-94769#link_time=1524055920