1.4.15

Sarah Reinertsen, la primera dona discapacitada que va acabar un Ironman

“Amb passió i treball dur, tots podem enfrontar-nos a reptes”. Aquest és el lema de Sarah Reinertsen, la noia americana que es va fer famosa en ser la primera dona discapacitada del món que va acabar un Ironman, és a dir, 3,86 km de natació, 180 km de ciclisme i una marató de 42,195 Km.

Impressiona pensar que, amb una cama ortopèdica, va poder fer-ho. Va ser en l’Ironman de Hawai de l’any 2005, quan tenia 30 anys. Quan en tenia 7 li van amputar la cama esquerra. Una deficiència congènita no li permetia desenvolupar-la com la resta del cos i li van haver de tallar. Als 11 va començar a córrer. Va prendre aquesta decisió després de veure una noia que participava en una cursa de 10 quilòmetres de Nova York amb una cama artificial. “Em vaig adonar que era possible i em vaig proposar també fer-ho”. Quan va arribar a casa es va posar unes sabatilles i va començar, tota sola, a córrer.

L’any 1992 va participar en el Jocs Paralímpics de Barcelona. No li va anar gens bé. Va caure en una prova i va deixar de córrer durant dos anys. En recuperar-se va voler dedicar-se a la marató. Va debutar en la de Nova York de 1997 acompanyada pel seu entrenador, que duia una cama ortopèdica de recanvi per si de cas. No va fer falta, i va acabar-la en 6h30, un temps excepcional donades les circumstàncies. 

Aquest mateix any va conèixer a un esportista a qui també li faltava una cama i que anava a Hawaii a competir en un Ironman. Això va despertar en ella un interès que es va acabar convertint gairebé en una obsessió, però no tenia ni idea de com anar en bicicleta i amb prou feines sabia nedar. Tot i així Sarah va assumir el repte. Després de participar en diverses maratons de tot el món i d’entrenar-se durament corrent, anant en bicicleta i nedant, el 2004 va anar a Hawaii per participar en el seu primer Ironman. No el va poder finalitzar: va ser desqualificada en la transició de la bicicleta a la marató per sobrepassar el temps màxim estipulat. Un any després ho va aconseguir, acabant  en 15 hores i 5 minuts, convertint-se en la primera dona amb una pròtesi que ho aconseguia. "400 atletes, que tenien les dues cames, van arribar després que jo", va dir Sarah Reinertsen, amb tot el dret de sentir-se orgullosa.


Miquel Pucurull

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada