1.4.15

La gesta de Terry Fox

 A finals dels setanta, a un jove canadenc aficionat a córrer, de nom Terry Fox, li van diagnosticar un cáncer d'ossos quan tenia 18 anys i li van haver d'amputar la cama per damunt del genoll. Estant a l'hospital va decidir fer una acció altruista per ajudara a la investigació del càncer. 

La gesta consistiria en córrer travessant el Canadà de costa a costa, a raó de 42 quilòmetres cada dia – és a dir, una marató diària – demanant un dòlar a tothom que volgués contribuir als estudis de recerca. I ho faria amb una cama ortopèdica.

Al sortir de l’hospital, Terry Fox va entrenar-se durant quinze mesos, i el dia 12 de abril de 1980 va iniciar el repte Marathon of Hope. Durant 143 dies va córrer més de cinc mil quilòmetres - l’equivalent a una marató diària - , i l’1 de setembre de 1980, quan havia recorregut més de la meitat del seu objectiu, es va veure obligat a parar. El càncer se li havia escampat per tot el cos i li havia arribat als pulmons. Terry Fox va morir al cap d'uns mesos, el 28 juny de 1981, a l’edat de 22 anys.



El seu esforç no va ser, però, de bades: havia sensibilitzat a 24 milions de canadencs i recaptat 24 milions de dòlars per a la lluita contra el càncer. A més a més, mitjançant el córrer havia endegat un moviment d’una magnitud inimaginable. Des de llavors, a tot el món se celebren curses Terry Fox Run per tal de reunir diners per a la investigació contra la malaltia. Hi ha fins i tot una fundació que porta el seu nom: http://www.terryfoxrun.org/english/home/default.asp?s=1

En alguns països de parla castellana, les curses s’anomenen Maratón de la Esperanza – curiosament a Espanya no se celebra, que jo sàpiga - tot recordant l’eslògan que Terry Fox utilitzava en la seva epopeia per recaptar fons: “Si ens ajudes amb un dòlar, formaràs part de la Marató de l’Esperança”.

Miquel Pucurull
03/04/2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada