22.1.15

La misteriosa solidaritat de moltes "curses solidàries"

Fa temps que em queixo, i no soc l’únic, que moltes de les curses anomenades “solidàries” pateixen de manca de transparència. Vull dir que, en molts casos, l’adjectiu s’afegeix al nom de la prova amb l’afany d’atraure inscripcions. I no gaire cosa més. Si més no, no ho sembla.

L'assumpte és important, perquè, a fi de comptes, tenim tot el dret del món en saber com contribuïm amb els nostres diners al projecte en què col·laborem en pagar el dorsal.   

Per fer l'afirmació de que falta claredat em baso amb l’anàlisi que he fet per ariibar al fons de la qüestió. A Catalunya se celebren, pel cap baix, 300 curses que anuncien que són solidaries. De les celebrades l’any passat he esbrinat les webs de 100 d’elles triades a l’atzar (quadre de més avall), per veure què diuen exactament sobre l’esmentada solidaritat. I m’he trobat en que:

- El 27% no especifiquen a quina entitat benèfica aniran a parar els beneficis obtinguts despres de les despeses. Un exemple típic és “Cursa solidària en favor del càncer (o del que sigui) ”, i res més.

- El 28% indiquen el lloc on aniran a parar els beneficis però no informen del total recaptat. Un exemple és “Els beneficis de la cursa es destinaran a la fundació X ”, i prou.

- El 15% diuen que una part de la inscripció anirà a parar a una causa determinada. En aquest cas acostumen a dir “1 euro (és la quantitat més freqüent) de la inscripció es destinarà a...”, però no se sap el total recaptat.

- El 16% indiquen que es fa una recollida d’aliments.

- Només el 14% (14 curses de les 100) informen clarament del total de diners que, un cop deduïts els costos d’organització, han anat a parar a la causa anunciada.

Em costa pensar que els diners que s'anuncia que es destinaran a una causa no arribin a bon port. Més aviat crec que el que no hi hagi informació acurada és per deixadesa i manca de rigor. Algun dia se'ls hi haurà de demanar als organitzadors d'aquest tipus de curses la màxima claredat.  

Mostra de 100 curses solidàries:

Miquel Pucurull
22/01/2015

5 comentaris:

  1. Hola. Respecte a les 4 milles femenines Xterra, la entitat es la associació de dones la Frontissa. Hi ha imatge gran en portada, una imatge específica amb tota la informació. Potser són masses curses analitzades per acabar de fer bé L anàlisis. En el cas de les 4 milles es cert que no hem posat los 1102 euros que hem donat, però això ho fem en públic a la presidenta de la entitat el mateix dia de la cursa, evidentment no pensem en contribuir a estadístiques. Si que es cert que probablement hi ha abús però si no es fa bé la presa de dades L estudi fet perd la seva validesa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La informació que he posat és el resum del que diu la web: "El 100% dels beneficis es destinaran a aquest projecte educatiu relacionat amb dones amb problemes". Aquesta cursa forma part del 28% de l'estudi que "indiquen el lloc on aniran a parar els beneficis però no informen del total recaptat"

      Elimina
  2. D acord a les hores el estudi està fet amb resums potser la foto del xec i la presidenta de l entitat hl hauria de estar més visible, jo faig la web, hauria de facilitar les coses perquè se les mira de forma molt superficial, perquè evidentment no participarà, encara que per totes les corredores com ho van estar allí ho tenen clar que és li que importa.

    ResponElimina
  3. Òbviament, la informació que he posat és un resum. Potser tens raó que el que importava era que "totes les corredores com ho van estar allí ho tenen clar".

    ResponElimina
  4. josepm23.1.15

    Esperem que amb el temps la transparència guanyi protagonisme.
    Un altre tema preocupant és el de les curses que fan calaix amb l'anomenat seguro 1 dia als no federats. Aquí l'organització hauria de donar sempre el número de pòlissa, la companyia i el telèfon d'assistència. Sospitosament això mai succeix.

    ResponElimina