18.2.22

La progressió de les africanes en la llarga distància

La progressió de les dones de l'Àfrica en les proves de llarga distància és espectacular. Les kenyanes, etíops, etc, van irrompre al començament d’aquest segle i no han deixat d’arrasar.  Fa set anys, la kenyana Florence Kiplagat va aconseguir el rècord mundial de mitja marató.

Va fer 1h05.09 a la de Barcelona. Semblava una marca estratosfèrica, impossible de batre. Però en aquest curt període de temps, ni més ni menys que catorze altres corredores han anat millorat el rècord i ara ja és d’1h02.52. 

El va fer l’any passat a València l’etíop Letesenbet Gidey. Quasi res, una rebaixa de més de dos minuts en només set anys és impressionant. 

   

Com a curiositat, el temps del rècord de la Gidey és idèntic –quatre segons menys i tot- que el dels homes fa quaranta-i -cinc  anys, que era d’1h02.56 aconseguit el gener de 1977 pel també etíop Miruts YifteUna altra curiositat és la de que les millors marques de la història de mitja marató se les reparteixen les dones nascudes a Etiòpia i a Kenia. Per trobar una que no sigui africana hem d’anar al lloc seixanta quatre del rànquing, la japonesa Hitomi Niiya, que el 2020 va fer 1h06.38. I una occidental, la mítica noruega, Ingrid Kristiansen, que va fer 1h06.40 l’any 2018, fa trenta-quatre anys.

En la marató, on la progressió és també extraordinària,  es produeix un fet singular: l’anglesa Paula Radcliffe apareix en segon lloc del rànquing mundial, farcit d’africanes. Va aconseguir el rècord mundial, 2h15.25 a l’abril del 2003, i cap africana el va poder batre fins el 2019, en què la kenyana Brigid Kosgei el va rebaixar a 2h14.04. No el van poder batre en setze anys, tot i que vint d’elles ho van intentar.

   

Com a curiositat, el temps del rècord de la Kosgei és millor –gairebé un minut menys- que el rècord del món que va aconseguir el llegendari Abebe Bikila l’any 1960 (2h15.16).

Respecte de la progressió, només cal veure que en el que va de segle, és a dir, en vint-i-dos anys, han anat millorant el rècord del món de marató seixanta vegades. Des que el 2019 l’etíop Tegla Lorupe va fer 2h20.43. Totes africanes excepte cinc.

Miquel Pucurull

18/02/2022

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada