8.7.13

El preu dels dorsals a Catalunya

No és cap notícia: la vida a casa nostra és més cara que en qualsevol altre lloc d'Espanya. En tot; també en el preu per inscriure't a una cursa.

He esbrinat quan costen els dorsals de les curses de 10 Km, de les mitges maratons i de les maratons a Catalunya i a la resta de l'Estat.

De les de 10 K he fet una mostra de 60 curses dels mesos de juny, juliol i agost (30 de Catalunya i 30 de fora ) i de les mitges la mostra és de 78 de tot l'any (39 d'aquí i 39 aleatòries de fora). He quedat garrativat perquè no esperava que fos tanta la diferència. A la resta de l'Estat, el preu d'un dorsal de les de 10 Km és de 7,73 euros de mitjana (arrodonint, 8 euros), i el de Catalunya és de 11,87 (arrodonint, 12). I en el cas de les mitges, el preu a fora .es de 13,82 (arrodonint, 14), i el d'aquí és de 17,41 (arrodonint, 17).

 És a dir, una de 10 ens costa un 53% més, i una mitja un 26%. No cal dir res més.
Amb franquesa, crec que les administracions de fora, potser perquè els hi arriben més diners,  ajuden molt més que les d'aquí als que organitzen curses i aquests es veuen obligats a posar un preu dels dorsals més alts. Això és reflecteix especialment en els  de les maratons (incloc els de totes les que se celebren per completar l'anàlisi). Muntar una marató requereix molts recursos, i si no és degut als ajuts, no s'explica que els de Sevilla, per exemple, que és la quarta en importància pel que fa a participació, costin tan poc en comparació amb els d'altres. I fins i tot, que els de les dues de Palència siguin gratuïts.

Miquel Pucurull
8/07/2013

2 comentaris:

 1. Anònim23.7.13

  Bones company Miquel!! He llegit el teu article sobre preus a les curses i es veritat que a Catalunya les curses són més cares que a la resta de l'estat espanyol.
  El motiu??? No ho sabem però no podem sempre posar l'excusa que les administracions estatals donen més diners a aquestes curses que a les nostres. Per què no mirem que dóna la nostra administració a les nostres curses??? Que fa la nostra administració per fomentar-les??? I així es podríem fer moltes preguntes...
  Al meu club, Penya Fondistes Badalona, cada any organitza la "Marxa per la Pau", recomano a la gent aquesta marxa o cursa de muntanya per la seva bellesa. La implicació econòmica de l'ajuntament de Badalona, 0€ mentre que a la Marató de Sevilla el preu el fiquem dintre del seu pressupost anual.
  Un altre exemple, la San Silvestre de Getafe, aquesta cursa l'organitza una Associació de Veïns i així moltes més curses que conec on no sempre s'impliquen les administracions sinó que la gent "es busca la vida", així que no podem estar sempre amb el discurs "que a les administracions de fora els arriba més calers que a nosaltres"!!!
  També hem de dir que a Catalunya moltes curses s'han transformat en un veritable negoci, exemple, marató de Barcelona, Mitja Marató de Granollers, etcccc.
  Jo el que faig últimament és córrer per la muntanya que és gratis i córrer les curses que m'agraden.
  Si féssim una vaga de corredors veuries com la cosa canviava però com ningú fa res..., tot puja!!!
  Doncs res, que tenim que espavilar i no deixar que ens prenguin el pel.
  Una salutació,
  Ferran López

  ResponElimina
 2. La culpa es sempre de les "ajudes" ja siguin de Madrit o dels ajuntaments...quina poca capacitat d'autocrítica tens. Potser aqui la pela es la pela i el negoci del organizador i del ajuntament es la raó del alt preu...

  ResponElimina