13.8.20

Esportistes catalans mítics. Valentí Huch

A Catalunya vam tenir l’atleta en actiu més longeu de l'estat espanyol. Valentí Huch More va competir fins que va morir, als 98, el 10 d'abril del 2018. Des dels 95 anys s'havia quedat sense rivals en la seva categoria. Això no li va impedir seguir participant en els Campionats d'Espanya de Veterans fins als últims dies de la seva vida.

Va començar a practicar atletisme quan tenia 62 anys. Va córrer una cursa d’El Corte Ingles i va quedar enganxat. Després d’uns anys de participar en curses populars es va dedicar a les proves de pista de veterans. Acumulava més de 30 plusmarques nacionals: 100 metres, 200, 400, 800, salt de llargada, javelina, martell ...

Ni l'aspecte físic ni la seva agilitat mental encaixaven amb els d'un home nonagenari. No va sofrir cap operació des que va acabar la Guerra i assegurava no recordar quan havia tingut l'últim refredat.

En una entrevista que li van fer fa uns anys, deia: "M’entreno una mica cada dia al Serrahima de Montjuïc. Uns dies faig llançaments, altres salt o faig curses ràpides. Ho faig pel meu compte, sense entrenador, perquè amb l'experiència de tants anys vas guanyant en coneixements. No faig res especial, fins i tot puc menjar normal. Això sí, fa 50 anys que no fumo. L'esport m'ha tret de fumar i em permet fer una vida saludable. Et fa distreure't i superar-te cada dia".

En Valentí treballava a la Seat com a mestre mecànic fins que es va jubilar. Vivia sol des que va morir la seva dona, vuit anys abans que ell. Es va negar a anar-se’n a viure amb el seu fill. "No podria fer la meva", argumentava. Únicament va acceptar, a contracor, contractar una persona per fer netegés i la compra. Però només una vegada cada dues setmanes. La resta del temps se’n ocupava ell. La compra, el menjar, la bugada, la planxa ...Ho feia ell tot.

Des que va complir 80 anys va dominar totes les proves en que participava en els campionats d'Espanya de veterans de la seva edat. Havia perdut el compte dels títols que acumulava. Deia "No m'agrada participar per fer bulto, jo competeixo per guanyar". Per diferents motius no va poder participar en gaires Mundials de Veterans. Un l'any 2005 a Sant Sebastià, i un altre el 2015 a Lió. Només cinc atletes ho van fer a la categoria M95 (homes majors de 95 anys). Ell va guanyar cinc medalles. 

                                            

(Vídeo de quan tenia 93 anys: http://vimeo.com/64513788)

Miquel Pucurull

13/08/2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada