30.6.19

Cross de l'Ametlla de Merola, una cursa diferent

Tinc especial predilecció pel Cross de l’Ametlla de Merola. I em ve de gust fer una petita referència escrita de les seves virtuts, per si pot ajudar a animar a algú que no l’hagi corregut encara.

Fa 33 anys que se celebra, que ja són anys, i es farà el dissabte 11 de setembre. Em va agradar des de la primera vegada que el vaig córrer. Va ser el 1991. De manera alterna hi he anat bastants cops, i sempre, sempre, m’he endut un molt bon record per l’extraordinària bonhomia que hi impera.


* Un pot comprovar, des del primer moment que arriba al poble, que els que organitzen el Cross -o la Cursa, com vulgueu- saben de què va això del córrer i tenen un enorme interès de que tothom s’hi trobi a gust.

* Hi ha un ambient extraordinari, on sembla, fins i tot, que quan algun conegut et saluda o el saludes, té i tens més alegria de veure’t i veure’l que en altres llocs.

* Pots percebre que encara hi ha pobles nets de debò. No hi ha ni un paper pels carrers.

* Te n’adones –oblidat com ho tenies- que encara hi ha horts de tomaqueres, cols, cebes... (Això, als de Can Fanga ens sorprèn i ens fascina).

* Pots descobrir que malgrat que moltes de les antigues colònies industrials estan en runes o no s’hi veu ni una anima, a l’Ametlla de Merola, que ho va ser des de 1832 a 1999, hi ha molta vida.

*Quan hi arribes amb el cotxe pots aparcar en un espai habilitat per fer-ho a prop de la sortida. No passa com a moltes curses, que has de fer-ho on Cristu va perdre les espardenyes.

* Mentre corres, veus la impagable labor dels voluntaris que hi ha en molts punts del recorregut, que sembla com si estiguessin expressament posats allí per donar-te ànims.

* Tot està molt pensat. Des que puguis classificar-te si fas la meitat de la cursa d'adults de 10k: la   decisió   de   córrer   els   5   km o   els   10   km   la   prens   en   acabar   la   primera   volta   ( no   cal, especificar-ho en la inscripció); que hi hagin curses més curtes per als menors (a l’Ametla va ser un dels llocs de Catalunya on es van fer per primera vegada curses per a nens i nenes) . una per a Benjamins de 770 metres, una d'Alevins, de 1.730 i una “cursa” de Nadons, que hauran de cobrir uns 4 metres gatejant.

*Hi ha vestuaris i dutxes a quatre metres de l’arribada.

*Cuan acabes, a banda d'aigua t'ofereixen  un tros de coca i un glop de moscatell.

* Els que som una mica mitòmans tenim l’oportunitat de córrer al costat (és un dir) dels millors atletes de Catalunya: Pol Guillén, Roger Roca, Benito Ojeda, Rosa Morató, Meritxell Calduch, Laia Andreu...en són assidus,  o d’un ex campió del món de 100 km com en Domingo Catalán, que no hi falta mai.

* I per arrodonir-ho del tot, des de fa uns anys han suavitzat el recorregut. Per fer la prova menys feixuga han canviat la direcció de la cursa suprimint la pujada que tenia cadascuna de les dues voltes, que es feien dir si senyor, en especial la primera, poc després de la sortida.

*En acabar la cursa se celebra un esplèndid sorteig de material esportiu, on és gairebé impossible que no et toqui res.

*Reps una samarreta obsequi que sempre té un afortunat disseny. Un dels més bonics d’arreu, per no dir el millor. I enguany, com a novetat, si t'hi inscrius abans de l'1 de setembre la tindràs personalitzada amb el teu nom! 

*I per Nadal, reps a casa una felicitació acompanyada d’una foto de la teva participació.

*Així mateix, pots saber fàcilment els resultats que has obtingut en cadascuna de les curses que hi hagis participat, mitjançant la Classificació Històrica de la seva web.

Sempre dic que per a que una cursa estigui ben muntada, els organitzadors han de ser corredors. I és el cas: l’ànima de la de l’Ametlla és el conegut periodista de TV3 Arcadi Alibés, que ha corregut més de 150 maratons i escriu bons llibres sobre el córrer.

En definitiva, el Cross de l’Ametlla de Merola és una cursa diferent, amb el que això significa, acostumats i avorrits com estem per la manca d’originalitat de les organitzacions de la majoria de curses que és fan i és desfan.

Romàntic què és un, conservo el cartell de la primera que es va celebrar, l'any 1989... 
Miquel Pucurull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada