15.5.14

Moltes curses perden participants

Per les raons que siguin, els augments de participació a les curses d’un any a l’altre, que venien essent una constant, s'està esmorteint molt.

Vagi per endavant que m’ha entusiasmat molt constatar durant els darrers anys els creixements que han tingut les curses, però les coses són com són.

Serà perquè cada cop n’hi ha més on escollir (al atapeït calendari s'hi han afegit 27 de noves -ruta i muntanya- en el primer trimestre d'aquest any); serà perquè manca imaginació per fer-les més atractives (la samarreta és un recurs molt vist); o perquè el preus dels dorsals fan que la gent s'ho pensi dues vegades (curses de 5km a 28 euros); ves a saber...El cert és que més de la meitat, el 63% de 100 curses recents han perdut participants respecte a fa un any. Com a paradigma, la de Bombers i la Mitja de Granollers la van acabar 1.500 menys que fa dotze mesos.

Aquesta tendència, que afecta especialment a les proves “clàssiques”, ja es va fer palès l’any passat. Però ara és més evident. No vull cridar el mal temps, però em sembla que ha començat a desinflar-se l’anomenat boom del córrer.

No fa gaire, quan s’obrien inscripcions de curses emblemàtiques, s’havia de córrer a inscriure’s perquè els dorsals s’esgotaven en dies o fins i tot en hores. Hi havia hòsties per poder-ne aconseguir un. Això s’està acabant. A la de Bombers, en concret, van esbombar que havien arribat al límit de 27.000 (cosa difícil de creure perquè els arribats van ser 22.200), però els darrers dies apuntaven a qui fos que ho demanés.

La mitja marató de Vic que havia de celebrar-se el 18 d'aquest mes de maig s'ha suspès per falta de inscrits quan faltaven pocs dies. S'hi havien apuntat 85, mentre fa dos anys van participar-hi 403...I no és l'únic cas, el mes passat es va anul·lar la mitja marató del Baix Montseny per la mateixa causa.

Per veure-ho amb dades i no deixar-se portar per sensacions, he buscat les classificacions de 100 curses d’aquest any i he comparat el nombre de participants amb les mateixes 100 de l’any passat. El resultat és aquest:

No cal gaires comentaris. En conjunt, un 6% menys de corredors i corredores en una mostra aleatòria de 100 curses. Creixen algunes: la que més la solidaria Transplant Run de Barcelona amb 440 participants més, que es va celebrar per primera vegada fa un any, i de les més significades pel nombre de participants la de Bombers de Lleida; la Maratest de Badalona de 15k...Dol veure que estan perdent pistonada proves que han estat una icona, com la de Bombers de Barcelona, les mitges de Granollers, Montornès, Calella, Sitges, o la cursa del Barri de Sant Antoni l la Nocturna de l'Hospitalet, la Marató de Barcelona, o la nova de l'any passat DiR-Diagonal...I encara rai que la incorporació de les dones a les curses -un nombre que creix molt- serveix per mitigar una mica la davallada. 

Miquel Pucurull
14/05/2014

4 comentaris:

  1. MOLT OBJECTIU! BON ANàLISI, jo crec que la baixada va associada al augment del preu de les inscripcions. I també a la proliferació de noves curses I alternatives menys clàssiques però més populars així com de diferents disciplines (trail,)

    ResponElimina
  2. Ha petat la bombolla de curses. Pagues massa per molt poc, a més a més cada cop s'han anat tornat més ecologistes i més sostenibles (sobretot les curses de muntanya), al·legant que volen deixar un mínim d'impacte mediambiental (em sembla perfecte) et posen menys avituallaments, això sí, pagues igual....'

    ResponElimina
  3. Anònim5.6.14

    Es veia a venir, les samarretes cada cop de pitjor qualitat, el preu cada cop més elevat, la massificació, falta de curses realment atractives (horaris dolentissims, circuits a poligons o corrent per voreres).

    ResponElimina
  4. Bon anàlisi. resumint jo diria que la cosa ha anat així:
    Creixement fort de la demanda (corredors) que ha fet créixer molt la oferta de curses portant a més tipus d'organitzadors. A part alguns dels corredors "antics" s'han passat a altres tipus de curses (triatlons, muntanya...) expandint l'impacte de la bombolla a altres àmbits.
    Ara hi ha un excés d'oferta que s'anirà autorregulant amb el pas del temps. La cursa que ofereixi més per menys (serveis, qualitat, diferenciació...) serà la que no desapareixerà, i les curses que no hi arribin desapareixeran.
    Jo soc organitzador d'un 10mil que ara compleix 10 anys. Hem passat de ser la única cursa a la zona a tenir 4 o 5 còpies de la nostra cursa calcant el recorregut en diferents dates. O sigui, la oferta s'ha multiplicat per 4 o 5.
    Nosaltres hem mantingut preus i qualitat.
    Caldria analitzar quins tipus d'organitzacions hi ha a cada cursa...

    ResponElimina