3.8.21

L’insòlit ensurt d'un maratonià

El que li va succeir al brasiler Vanderlei de Lima en els Jocs d’Atenes del 2004 és una de les històries més insòlites de la marató olímpica.

De Lima marxava al capdavant de la prova amb uns 25 segons de diferència sobre els seus perseguidors i s'encaminava cap a la medalla d'or. De sobte, en el Km 36, un espectador –el pastor irlandès Cornelius Horan- se li va abalançar i el va retenir. No el va deixar anar fins que un altre espectador va sortir en ajuda de l'atleta i va aconseguir tornar-lo al circuit. 

Exhaust i trencat físicament i mentalment, el brasiler va aconseguir refer-se i va conquistar el bronze (2h:12.11) davant de l'afició que omplia l'històric estadi on es van celebrar el primers Jocs Olímpics el 1896.

La victòria va ser per a l'italià Stefano Baldini (2h: 10.55), seguit del nord-americà d'origen eritreu Keflezighi (2h: 11.29) i del brasiler.
Vídeo de l'incident:


Malgrat l’ensurt, Vanderlei de Lima estava content. "És igual el que m’ha passat . He aconseguit el bronze i estic molt feliç de poder pujar al podi amb aquests dos atletes".

L'incident va commocionar Brasil i De Lima es va fer molt popular. El Comitè Olímpic Internacional (COI) li va concedir la medalla Pierre de Coubertin per la seva esportiva actitud. Dos mesos després, el boicotejador, que havia dit que volia cridar l'atenció sobre la bíblia i anunciar la segona vegada de la vinguda de Crist, li va demanar perdó per carta.

En els Jocs de Rio'2016, De Lima va ser l’encarregat d’encendre el peveter olímpic. Un honor que el va  convertir en més llegenda a Brasil. 

                                                     ---------------
Miquel Pucurull

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada