4.8.18

El racisme i l'esport

Moltes persones van tractar que els negres tinguessin a Estats Units els mateixos drets que els blancs. La llista és extensíssima i els que ho han fet -de sobres coneguts alguns perquè han passat a la història- pertanyen a diversos àmbits.

I en aquest sentit, en aquest fil, i a mode de reconeixement, voldria fer esment d’alguns esportistes negres que han estat pioners en la lluita pels seus drets. He buscat documentació, i he vist que les dificultats per les que van passar van ser més que colossals.

També van ser molts i de diversos esports, però destacaré els que em resulten més propers per afinitats: els d’atletisme i els del bàsquet.

Atletisme
En el podi dels Jocs de Mèxic de 1968, dos atletes van fer una significativa senyal de protesta per la injustícia racial i la manca de llibertats que patien pel color de la seva pell. 
Recordarem la imatge: eren els guanyadors de les medalles d’or i bronze dels 200 metres, Tommie Smith i John Carlos. Van alçar el puny amb un guant negre i van abaixar el cap en escoltar l’himne dels Estats Units. I també recordarem que, com a represàlia, van ser expulsats dels Jocs i no van tornar a participar mai més en cap prova internacional.
La gesta d’un altre atleta negre en les olimpíades de Berlín de 1936, el nord-americà Jesse Owens -més que atleta un mite-, va significar un esdeveniment paradigmàtic en demostrar que les teories d’Adolf Hitler sobre la superioritat blanca estaven equivocades. 
Va guanyar quatre medalles d’or, va establir tres records mundials i en va igualar un altre.
No vol dir que, malgrat el que va aconseguir, fos acceptat per la societat d'Estats Units. En tornar al seu país no va ser ni rebut pel president Roosvelt i va patir misèria. Però el que havia fet  va suposar un pas gran per a l'anhelada igualtat de blanc i negres. 

Bàsquet
Resulta inversemblant, però durant els primers anys de l’NBA, de 1946 a 1950, només hi jugaven jugadors blancs. Els negres participaven en una altra competició, la Negro League, i no va ser fins l’any 1950 que no hi va poder jugar el primer. 
El seu nom, Earl Lloyd, fitxat pel Washington Capitals. Tanmateix, malgrat la seva qualitat com jugador, era rebutjat pels seus companys d’equip. I patia seriosos problemes en alguns desplaçaments. A Indiana, per exemple, podia dormir en un hotel amb la resta dels seus companys, però no podia menjar al menjador amb l’equip i tampoc podia entrar per la porta principal de les estacions d’autobusos. Fins i tot, una vegada, la policia va protegir-lo d’un linxament en una cafeteria, per haver “mirat una dona blanca”. Ell va ser el primer dels quatre negres que van jugar per primer cop a l’NBA aquell any; un dels altres tres va abandonar el bàsquet fart dels insults racistes que rebia.

Un apunt: dos anys abans, en el 1948, es va organitzar un partit d’exhibició entre els Globetrotters i els Minessotta Lakers (encara no eren a Los Angeles). En aquells moments, al no haver negres a l’NBA, l’enfrontament va tenir un gran significat. La victòria va ser per als Globetrotters, amb una cistella a l’últim segon. 

Aquets, i molts altres esportistes, tenen el mèrit d’haver obert portes de mica en mica pel reconeixement de la igualtat i la eradicació del racisme. Unes portes que, malauradament pel que ens diuen els mitjans sovint, encara no s’han acabat d’obrir de bat a bat.

Miquel Pucurull
05/08/2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada