12.8.20

Esportistes catalans mítics. Maria Victor

 Maria Víctor (Barcelona, 1926 - Palau de Plegamans 2016), va ser una atleta catalana que va destacar en diverses distàncies. Pertanyia a una família relacionada amb l’esport: el seu germà, Joan, campió d’Espanya de mig fons, qui la va engrescar a participar en la Jean Bouin de 1947, una prova que va guanyar, com les quatre següents de 1948, 49, 50 i 51, desobeint la prohibició que tenien les dones de fer atletisme en aquella època per ordre de la Falange; el seu pare, periodista d’esports, i el seu avi, un dels fundadors del diari Mundo Deportivo.

Va ser una dona inconformista: a Reus es va negar a córrer una cursa d’un campionat de Catalunya perquè el capellà exigia a les noies fer-ho amb pantalons. I en una travessia de natació al port de Barcelona hi va participar, malgrat les dones no podien competir, i els organitzadors no se’n van adonar fins que no va sortir de l’aigua.

Va competir sempre pel RCD Espanyol, un club que en una època es va dedicar molt a l’atletisme. La Maria Victor, especialista en cros, va ser-ne campiona de Catalunya el 1947, 48 i 49, i va destacar també en salt d’alçada, tanques i especialment en els 800m, prova on va obtenir 2:02 l’any 1948, una marca que la va convertir en recordista d’Espanya i la va mantenir durant quaranta anys.

La van preseleccionar per als Jocs Olímpics de Hèlsinki del 1952, però va renunciar-hi: es va casar i va deixar l’atletisme per dedicar-se a la família. Va morir als 89 anys a Palau de Plegamans, localitat on vivia, on en el seu honor se celebra cada any una cursa que duu el seu nom.

Miquel Pucurul

12/08/2020