16.7.20

L'esport a Catalunya ve de lluny


 PAGINA EN CONSTRUCCIÓ
REM
El 15 de juliol de 1821 es va celebrar a Barcelona la primera competició esportiva de la qual se’n té notícia a Espanya: una regata de rem.

 GIMNÀSTICA
Joaquim Ramis, assegut, al centre
La gimnàstica va començar a practicar-se a l’inici del segle XIX com a forma d’entrenament militar. L’any 1860, Joaquim Ramis, divulgador de la gimnàstica higiènica, va fundar el Gimnasio El Español al Passeig de Colom de Barcelona, que oferia la possibilitat de practicar-hi exercicis higiènics i ortopèdics a homes i dones. 

Joaquim Ramis i Taix (Barcelona, ​​1831-1910) tenia la certesa que altres pràctiques complementàries a la gimnàstica  eren beneficioses i les incorporava. Així, els massatges i la hidroteràpia li van valer el sobrenom afectuós de Doctor Aiguafreda.
Va ser també professor interí de gimnàstica a l'Escola Normal de Mestres de la província de Barcelona.


 
EXCURSIONISME
El 26 de novembre de 1876 es va fundar la primera entitat per aplegar aficionats a l’excursionisme, la primera de la península. Cinc amics van prendre la iniciativa en una excursió al turó de Montgat i li van posar nom: Associació Catalanista d'Excursions Científiques. L’objectiu de la qual era conèixer el territori català a partir de sortides de camp encaminades sobretot a la recerca arqueològica.
Quatre anys més tard va derivar en l’actual CEC (Centre Excursionista de Catalunya).

EQUITACIÓ ImatgeA finals del segle XIX l’equitació era una dels esports de les classes benestants. L’any 1883 es va inaugurar l’Hipòdrom de Can Tunis. Ubicat en terrenys portuaris, va ser el primer recinte esportiu que hi va haver a Barcelona.

PILOTA
ImatgeEl joc de pilota, que té una tradició de segles, va adquirir popularitat a Catalunya a finals del segle XIX, quan es va reglamentar i es va considerar un esport. A Barcelona es va construir el primer frontó l’any 1888.
 
CICLISME
El ciclisme, com a esport, es va començar a practicar a Catalunya a finals del segle XIX. L’any 1884 es va fundar el Club Velocipèdic, i l’any següent es va fer el primer campionat, que el va guanyar Artur Periquet. El 1893 es va inaugurar el Velòdrom de la Bonanova.VELA 
La vela esportiva apareix a Catalunya l'any 1878 en crear-se el Club Nàutic Tarragona, el més antic de tot l’estat. Li deien “el club dels guillats” perquè no s’entenia que uns joves es divertissin navegant com si fossin pescadors.
TENNIS
ImatgeEl tennis es comença a practicar a Catalunya l’últim decenni del segle XIX en ciutats com Barcelona i Reus per part de la burgesia i la colònia anglesa. L’any 1899 es funda el Lawn Tennis Club, el primer de l’Estat, origen de l’actual Real Club de Tennis Barcelona.


FUTBOL
ImatgeEl futbol va començar a practicar-se a Catalunya el 1892 per membres anglesos del British Club que vivien a Barcelona. El primer club que es va crear va ser el Palamós l’any 1898. El 1899 ho van fer el FC Barcelona i el Català SC, i l’Espanyol el 1900.
                           
Imatge 
El futbol femení sorgeix a Catalunya l’any 1914, quan l’Spanish Girl's Club, fundat aquell any, juga un partit el 14 de juny. Les sòcies del club van fer dos equips, el Giralda i el Montserrat’ (2 a 1), i es considera el primer partit de futbol femení a Catalunya i a l'Estat.

 
BOXA
La boxa es va començar a practicar a Catalunya l’any 1876 en una sala del carrer de la Cera de Barcelona i es va desenvolupar a les primeries del segle XX, estenent-se a la resta de l’Estat. El primer combat amb regles es va celebrar el 1913, amb Larruy, guanyador, i Amatller.


 
ATLETISME
Imatge

L’any 1590 del segle XVI es va celebrar una cursa -la més antiga de tot l’Estat- al poble d’Albesa (Lleida). A Bcn, la primera es va fer el 9 de desembre de 1898. Cinc atletes van anar de la Rambla a Sarrià i tornar. Hi ha constància d'una altra a Horta l'any 1903 per una foto.
Imatge  La primera prova d’atletisme que es va fer a Catalunya va ser un 800m el 10 de desembre de 1899 a Bcn organitzat per Gamper, el fundador del Barça. Va guanyar Francesc Cruzate i ell va quedar segon. Als inicis del segle XX van començar els concursos atlètics, amb curses i salt
La prova de 800m es va fer en un camp de futbol del Barça contigu a l'Hotel Casanova, l'espai que ocupa l'Hospital de Sant Pau ara.

   

NATACIÓ 
ImatgeEl 15 de setembre de 1907, el Gimnàs Solé de Barcelona va organitzar al port de la ciutat la primera cursa de natació a Catalunya. Va constar d'una prova de de 100m, amb 25 nedadors, i una altra de 1.500m amb 21. Dos mesos després, uns amics van fundar el Club Natació Barcelona

   
WATERPOLO
Imatge El 1908 es va jugar el primer partit de waterpolo a Catalunya i l’Estat. Es va disputar a la platja de la Barceloneta. Bernat Picornell, que va ser l’impulsor, va fer d'àrbitre des d'una barca. Es va jugar amb les porteries ensorrades al fons del mar i amb pilotes de futbol.
HOQUEI SOBRE PATINS
Imatge El patinatge sobre rodes va arribar a Catalunya a finals del segle XIX. A primers del XX, també l’hoquei sobre patins que ja es practicava a Europa com a variant del de gel d'Estats Units. El primer partit va ser el 1905 amb dos equips de l’Sportmen’s Club de Barcelona.

 HOQUEI HERBA
Imatge
L’hoquei herba va començar a practicar-se a Catalunya l'any 1907 en fundar-se el 'Barcelona Hockey Club'. El 1910 ho va fer el 'CD Terrassa'. Dos ciutats on es concentrarà la pràctica totalitat de l'hoquei herba a l’Estat: Barcelona i especialment Terrassa.


 AUTOMOBILISME
Imatge
L’any1903 es crea l'Automòbil Club de Barcelona i es converteix en el RACC el 1906, organitzador de la primera cursa d'automobilisme esportiu a Catalunya i la península l’any 1908: la I Copa Catalunya, en un circuit amb sortida i arribada a Sitges. Va guanyar l’italià Giuppone. 


MOTOCICLISME
La primera cursa de motos a Catalunya i Espanya es va celebrar a Barcelona el 10 de desembre de 1899 en un circuit de 4 km entre el Passeig de Sant Joan/Rosselló, carrer Indústria i la plaça de Tetuan. Van participar tres pilots i la va acabar un, de nom Daniel, amb una Phebus. 
ESQUÍ
ImatgeL’esqui es va començar a practicar a Catalunya el 1908. Uns joves del CEC ho van fer als Rasos de Peguera. Amb tot, l’excursionista Santamaria és considerat el primer esquiador català: el 1907 va baixar del Puigmal nevat amb unes fustes lligades als peus. Ho havia vist a Suïssa.


BEISBOL
ImatgeEl beisbol es va començar a jugar a Catalunya fa més de 110 anys: hi ha constància de partits jugats el 1910. El periodista Peris de Vargas, nascut a Cuba, va impulsar-lo en crear el Català BBC a Bcn. Un altre impulsor va ser el club Hèrcules, fundat al barri de Les Corts el 1940.
BÀSQUET
A Catalunya, el bàsquet es va començar a practicar a Terrassa l’any 1913, però s’atribueix a Barcelona el 1921.
Segurament perquè ex alumnes dels escolapis del barri de Sant Antoni. on hi havia un capellà -el pare Millán- que havia estat a Cuba i coneixia les regles, formen el Laietà i juguen el primer partit oficial l’any 1922.