30.1.17

Dave Patterson i Matilde Gómez van guanyar la primera marató

David Patterson

El guanyador de la primera marató popular que es va celebrar a Catalunya i a l'Estat (Palafrugell 1978), origen de l'actual marató de Barcelona, va ser el nord-americà Dave Patterson. Ho va fer en 2h23.15. Tenia llavors vint-i-sis anys

Dotze mesos després, també a Palafrugell, va tornar a guanyar, en aquest cas amb 2h19.37, gairebé quatre minuts menys que l'anterior. Cap de les dues va ser la seva millor marca personal. Aquest temps (2h14.19), el va aconseguir l'any 1981 a Boston. Considerat en aquells anys com un maratonià d’elit al seu país, va participar en els Trials d’Estats Units per ser seleccionat per dos Jocs Olímpics.


La seva carrera atlètica la va començar com a corredor de pista i de cros. Es va dedicar al fons als vint-i-tres anys. La primera marató que va córrer amb aquesta edat va ser la de Filadèlfia el 1974, on va fer 2h33 i la última com a professional, la de Columbia en 2h22, als trenta anys. Va guanyar set de les vint-i-cinc maratons que va córrer com a professional. La de Filadèlfia, en 2h17, la que li va donar més prestigi a Estats Units.

Actualment segueix practicant l'atletisme i és director esportiu i assistent principal
en la Pennsbury High School. Viu a Conshohocken, una localitat de l'estat de Pensilvania. Molt implicats, ell i la seva dona, amb l'ajut als discapacitats -la seva filla Jillian, atleta paralímpica afectada amb la síndrome de Down, va morir a l'agost de l'any 2012- van engegar fa uns parell d'anys concerts periòdics de música moderna en un local de la ciutat per recaptar diners.


Matilde Gómez

Nascuda a Sabadell, la Matilde Gómez va ser la guanyadora de la primera marató, a Palafrugell el 1978. Tenia 35 anys.

És doncs la Matilde Gómez a qui se la considera com la primera espanyola que va córrer i guanyar una marató a les nostres contrades. Va fer-ho en un temps de 3h55.33. No era una desconeguda: dos anys abans ja havia estat campiona d’Espanya de cros per equips, formant part del JAS de Sabadell.

Casada amb el conegut i llorejat atleta sabadellenc, Josep Molins, va començar a córrer amb 33 anys, quan ja tenia tres fills. La Matilde va córrer també l’any 1978 la marató de Madrid (3h35.47), i la de Nova York (3h28.39) amb la selecció catalana que si va desplaçar. A l'any següent, en la segona edició a Palafrugell ja va recórrer els 42 quilòmetres en 3h18.48'. I a Nova York, que hi va tornar, va fer 3h14.32, la seva millor marca. El 1980, a la marató de Barcelona, va quedar segona -darrera l'emergent Quima Casas- amb 3h15.40.


Bona corredora, va batre varies vegades el rècord de Catalunya i d'Espanya de 5.000m femenins de l'època. Quan tenia 40 anys va dedicar-se a la marxa atlètica i també ho va fer força bé. Per exemple, als 45, l’any 1987, va fer 26’59” en el 5.000 de marxa. I va seguir en actiu participant en proves de veterans. En total, va córrer més de 30 anys, i ara, als 74, camina.


En una entrevista que li van fer no fa gaire deia que en aquella època corrien molt poques dones i les que ho feien havien de rebre to tipus de comentaris masclistes. "Quan tancava la nostra botiga d'esports -un establiment històric de Sabadell amb més de 40 anys, Intersport Molins, que regenta amb el seu marit-, sobre les vuit, me’n anava a entrenar. Més d’un em deia que havia d'estar a casa fent les meves labors, i no corrent ".

                                                          -----------------
Miquel Pucurull
30 gener 2017