27.11.14

Un català, l'atleta en actiu més longeu d'Espanya

A Catalunya tenim l’atleta més longeu d’Espanya. Té 95 anys i es diu Valentí Huch More.

Va començar a practicar atletisme quan tenia 62 anys. Va córrer una cursa d’El Corte Ingles i va quedar enganxat. Després d’uns anys de participar en curses populars es va dedicar a les proves de pista de veterans.

De petit corria 20 quilòmetres al dia per anar a l'escola. Estava a cinc quilòmetres de casa seva, però hi anava i venia dues vegades diàries. Ara, als 95 anys, corre, salta o llença un disc com si fos un jovenet. En una entrevista que li van fer fa dos anys, deia: "M’entreno una mica cada dia al Serrahima de Montjuïc. Uns dies faig llançaments, altres salt o faig curses ràpides. Ho faig pel meu compte, sense entrenador, perquè amb l'experiència de tants anys vas guanyant en coneixements. No faig res especial, fins i tot puc menjar normal. Això sí, fa 50 anys que no fumo. L'esport m'ha tret de fumar i em permet fer una vida saludable. Et fa distreure't i superar-te cada dia".


Ni l'aspecte físic ni la seva agilitat mental encaixen amb els d'un home que va complir 95 anys aquest dimarts 25 de novembre. No ha sofert cap operació des que va acabar la Guerra i assegura no recordar quan va tenir l'últim refredat.

En Valentí treballava a la Seat com a mestre mecànic i es va jubilar fa 33 anys. Viu sol des que va morir la seva dona, fa quatre anys. Ella no compartia la seva afició, però la comprenia. Mentre va poder, el va acompanyar a totes les competicions. Es nega a anar-se’n a viure amb el seu fill. "No podria fer la meva", argumenta. Únicament va acceptar, a contracor, contractar una persona per fer netegés i la compra. Però només una vegada cada dues setmanes. La resta del temps se’n ocupa ell. La compra, el menjar, la bugada, la planxa ...Ho fa ell tot.

Des que va complir 80 anys ha dominat totes les seves proves en els campionats d'Espanya de veterans. Ha perdut el compte dels títols que acumula, però afirma que sempre que competeix aconsegueix medalla. Diu "No m'agrada participar per fer bulto, jo competeixo per guanyar". La seva assignatura pendent són els Mundials. Durant els últims 10 anys no ha pogut participar per diferents motius, però ja té els bitllets i l'hotel per als del 2015, que seran a Lió. Segons el responsable de veterans de la federació espanyola, en Valentí Huch és favorit en totes les seves proves.

Vídeo de fa dos anys, quan en tenia 93: http://vimeo.com/64513788

La meva més profunda admiració.

Miquel Pucurull
27/11/2014