21.9.19

L'exercici és el millor mitjà per prevenir l'Alzheimer

(Extret de la web de la Clínica Mayo).

Segons un estudi de la Clinica Mayo, fer exercici físic amb regularitat és el mitjà més poderós que existeix per prevenir la malaltia d'Alzheimer i millorar la funció cerebral en els malalts que ja la pateixen. L'exercici continua sent la millor teràpia preventiva, tot i que els científics, els metges, els fàrmacs i les companyies biotècniques de tot el món busquen amb urgència noves teràpies per prevenir i tractar la malaltia  i altres tipus de demència.

L’estudi va descobrir que les persones grans que feien exercici moderat de forma regular (al voltant de 150 minuts per setmana, o 30 minuts diaris, cinc dies a la setmana) disminuïen en un 32% el risc de presentar el deteriorament cognitiu lleu (afecció que altera tant el pensament com la memòria i sovint precedeix la malaltia d'Alzheimer), comparat en el de les persones més sedentàries. 

S'han obtingut resultats similars en diversos estudis diferents.

No s'entén bé per què l'exercici protegeix al cervell contra la malaltia, però els científics esmenten diverses possibilitats, entre elles les següents:

Major volum cerebral. La matèria grisa, on estan la memòria i altres funcions importants, constitueix la part més voluminosa del cervell. La matèria grisa normalment disminueix amb l'edat, però sembla que l'exercici la conserva.

Una zona de la matèria grisa, que es coneix com l'hipocamp, pateix un deteriorament progressiu en les persones que pateixen la malaltia d'Alzheimer. En un estudi realitzat en ancians, es va observar un engrandiment important de l'hipocamp en els que van fer exercici moderat durant el transcurs d'un any.

Millor grau de connexió cerebral. Algunes substàncies, com el factor neurotròpic derivat del cervell, són com fertilitzants per a ell, i sembla que els nivells pugen amb l'exercici i baixen en els qui pateixen la malaltia d'Alzheimer.

Vasos sanguinis més saludables. Les artèries cerebrals envellides són molt més susceptibles a estrènyer i tancar-se. El tancament d'un vas sanguini pot contribuir al desenvolupament del deteriorament cognitiu i de la malaltia d'Alzheimer. El bon estat físic ajuda a prevenir moltes afeccions que contribueixen al dany i obstrucció dels vasos sanguinis, tal com la hipertensió, la diabetis, els nivells poc desitjables de colesterol i l'estrès.

04/08/2013