24.4.17

Arribats/arribades a les maratons de Barcelona i Madrid els darrers anys

La rivalitat entre Madrid i Barcelona en el món dels esports (i en altres mons) són una constant. No és estrany que ho sigui, també, pel que fa al nombre de participants que corren les maratons d’una i altra ciutat.

Tot i que la primera que es va celebrar a l’Estat va ser a Catalunya el 1978 (a Palafrugell, perquè  Barcelona no va tenir permís fins dos anys desprès), la de Madrid, que es va fer per primer cop al cap d'un mes del mateix any, va anar aviat per davant en aquest aspecte. I durant anys, la comparació ens era molt desfavorable. L’atonia en que es venia desenvolupant la de casa nostra fins l'any 2004 va ser motiu, fins i tot, de ser eliminada el 2005 per tractar de revifar-la un any després amb una nova organització i amb més implicació del consistori. Des de llavors, el creixement que ha tingut ha estat molt positiu. En els anys 2008 i 2009 es van igualar el nombre de finalistes de les dues ciutats, i ara, la supremacia no es discuteix. Com a mostra, el següent gràfic, que il·lustra l’evolució del nombre d'arribats en els darrers anys.  


Fa anys -quan la marató de Barcelona anava de capa caiguda- eren constants les comparacions per part de la premsa esportiva de Madrid. Ens ho feien veure sovint. Que ens ho deixin fer ara també a nosaltres, sense fer escarni, quan la situació s'ha girat. Si més no per una qüestió d'auto-estima, que de tant en tant és una bona cosa, i com a constància històrica.

                                                   ----o-----
Miquel Pucurull
24/04/2017