17.7.13

El córrer ja no és una assignatura pendent per a les catalanes

Fa un temps, veure dones corrent curses era una raresa. Actualment, el boom del córrer (mal anomenat així perquè boom ho seria si fos un fenomen recent i no ho és) es deu, en bona mesura, a la incorporació de les noies a les curses, que va començar de manera decidida fa uns deu anys i augmenta sense parar. 

És un fet indiscutible: cada dia hi ha més participació femenina a les proves de distància mitjana a Catalunya. També a la marató i a les mitges, però molt especialment a les de 5 i 10 km. Per posar uns exemples, en unes curses recents de casa nostra s’han produït aquests resultats en quant als corredors i corredores, amb una proporció de dones impensable fa no gaires anys.

I no són una excepció. Fins i tot, en algunes de 5 km de l'any anterior, el nombre de dones que hi van participar va ser més alt que el dels homes, i en conseqüència, amb els ratios “home/dona” més favorables a elles:
Per veure els augments de participació en la perspectiva del temps, he volgut saber quin era el nombre de dones que participaven a les curses fa tres anys i quin és ara. Ho he fet agafant una mostra de 52 mateixes curses de diferents distàncies (el detall està en el quadre de més avall) i el resultat és aquest:

1er semestre any 2010. Total dones:   9.482 
1er semestre any 2013. Total dones: 20.590. Significa un increment de més del doble (un 117%) en únicament tres anys.


Així mateix, la mitjana del ratio home/dona ha passat de 84/16 de l’any 2010 a 77/23 en el mateix conjunt de proves d’enguany.
Una observació: tot i que els augments de participants femenines és molt significatiu en les curses de 10 km, fins el punt que, per exemple, la de Bombers ha crescut un 148% en tres anys, o la de Nou Barris s’ha triplicat, el que han tingut algunes mitges maratons és espectacular: la de Barcelona s’ha quadruplicat i la de Girona s'ha quintuplicat. I també la marató, on, en aquest període, s’ha gairebé triplicat. I no estem parlant de participants testimonials: la cursa de Bombers la van córrer 9.000 catalanes; la mitja de Barcelona, més de 2.000, i la marató, a prop de 1.000. 

Per concloure: la mitjana de l’increment del total de participants de les curses de la mostra ha estat del 48% en aquest tres anys, entre el 2010 i el 2013. I el que demostra la excepcional progressió de la participació femenina és que mentre el dels homes és el 35% el d’elles ha estat el 117%.

Mostra dels resultats de participació en 52 mateixes curses:

 
                                                             ------o------

Miquel Pucurull

17/07/2013