8.11.19

Avantatges de l’exercici físic

Tot i que els grecs ja parlaven dels avantatges de l’exercici físic, no fa gaires anys que la medicina moderna va descobrir que allargava la vida. Va ser l'any 1953 del segle passat, quan el doctor escocès Jeremy Noah Morris, la primera persona al món que va analitzar dades sobre malalties i activitat cardiovascular, va publicar un estudi que va fer sobre la salut dels treballadors dels autobusos de Londres. Va analitzar la història clínica de 31.000 empleats, on es veia que els conductors emmalaltien més sovint i morien molt abans que els cobradors. La incidència era concloent: els primers havien patit més del doble d’infarts que els seus company actius. La conclusió era que els conductors estaven asseguts tota la jornada i els cobradors pujaven i baixaven constantment les escales (una mitjana de 600 esglaons diaris) per anar al segon pis del bus. Va estendre l'estudi als empleats de correus i va notar que els carters que lliuraven el correu amb bicicleta o a peu també tenien menys atacs a el cor que els sedentaris que el servien darrere dels mostradors.
Va realitzar més estudis que van mostrar que les activitats amb poc moviment, com la jardineria, ajudaven molt poc. Per prevenir les malalties del cor, l'exercici havia de ser més vigorós. 

Un apunt: el doctor Morris va morir als 99 anys. Fins gairebé el final de la seva vida va fer exercici sis cops per setmana mitja hora diària (tres dies piscina i tres gimnàs). Qui sap si aquesta disciplina la va adquirir de petit, quan el seu pare se l'enduia a caminar 4 milles (6,4 km) i es guanyava un gelat si les feia en menys d'una hora.   


Miquel Pucurull
08/11/2019