3.5.22

Km 40 al 41 de la marató de Bcn'2022

A l'agafar la Ronda de Sant Pau, podran veure de lluny, a la dreta, el campanar de l’església de Sant Pau del Camp, una joia del romànic dins de Barcelona, de la qual se sap que ja existia abans de l’any 912.

Avançaran per la Ronda de Sant Pau per continuar pel carrer Urgell al final,  però abans, una petita recomanació: al creuar el carrer Marquès de Campo Sagrado, no s'han de creure l’hora que marca el rellotge que hi ha a la façana vermella del xamfrà, a l'esquerra. Com que aniran amb el crono potser els farà gràcia saber-la, però ni cas, perquè sempre, des de fa anys, indica que són les dotze i deu!

Una altra recomanació: al carrer de damunt, el Parlament, no saturin a l’orxateria de Can Sirvent per molt que els agradi l’orxata i els gelats que fan – per a mi i per a molts els millors i més econòmics de la ciutat - perquè perdran temps, i si s'hi paréssin... qualsevol torna a engegar després!

I una darrera recomanació ja que hi estic posat: una mica més amunt, també a l’esquerra, passaran per davant de l’històric Mercat de Sant Antoni d’estil modernista construït l’any 1.882. No s'aturin a veure si, com es diumenge i obren el mercat de llibre vell, trobin aquell tebeo del Guerrero del antifaz, o dels germans Zipi y Zape que tant ens agradaven, o del Mortadelo y Filemon..., o els cromos dels jugadors del Barça o del Espanyol que els hi fan falta per a la col•lecció... No s'aturin avui. Com per tants altres llocs pels quals han passat, hi vindran un altre dia; un diumenge pel matí, per buscar-ho, que és molt divertit. Avui no. Avui seguiran pel carrer Urgell amunt fins arribar a Sepúlveda.

No he dit res abans perquè se m’ha oblidat, però, val la pena, esportistes com som, de fer una referència a un lloc per davant del qual acaben de passar i que té a veure, i molt, amb l’esport, concretament el bàsquet.

És conegut que el bàsquet va arribar a l’Estat espanyol l’any 1921 procedent d’Estats Units, de la mà del pare escolapi Eusebi Millán. El que potser és menys conegut es que aquest mossèn el va introduir a les Escoles Pies de Sant Antoni que estan al final de la Ronda de Sant Pau a mà dreta, a tocar d’on hem passat, precisament, fa molt poc. El pare Millán va aconseguir, amb un grup d'ex-alumnes de l’escola, formar el primer club de bàsquet de l’estat: el Laietà. Van jugar el primer partit amb l’Europa, el club de futbol de Gràcia que també s’havien aficionat al bàsquet, i el resultat va ser de 8 a 2 a favor de l’Europa. Heu llegit bé: vuit a dos!

A l’arribar a Sepúlveda  giraran a l’esquerra, i a l’alçada del proper carrer, el de Borrell, després d’haver ensordit pels crits d’ànim d’un afònic Conesa -el conegut organitzador de la Cursa de Sant Antoni- on segur que estarà, esgargamellant-se com sempre juntament amb un grup d’animació fins que arribi l’últim corredor, trobaran el senyal del km 41, on hauran de dominar l'emoció.