Recopilo i transcric el que em sembla més essencial:
La forma actual del cos humà es deu a una excepcional habilitat per córrer llargues i maratonianes distàncies, segons l’informe, que posa de manifest 26 trets anatòmics que fan de l'espècie humana corredors i corredores excepcionals. Per això tenim els muscles separats del cap, una sèrie d'elàstics tendons en la part del darrere de les nostres cames i peus (tendó d'Aquiles), i natges ben definides, entre altres trets.
Parlant de natges, diuen que el gran cul del ser humà és molt important: els seus músculs són essencials per estabilitzar el tronc del cos quan correm, ja que connecten el fèmur amb el tronc. Al córrer, tirem el maluc cap a endavant, i el nostre darrere actua com un estabilitzador que ens impedeix que ens donem de nassos contra el terra cada vegada que donem un pas.
A part de tenir un gran cul – un tret distintiu que no compartim amb la resta de primats - , l'ésser humà està construït d'una forma bastant especial, afirmen els seus autors. Som tot un compendi de bons corredors. Comparant-nos amb els nostres avantpassats ancestrals, el cap es balanceja amb facilitat al córrer, en comptes de ser un rígid meló lligat al coll; tenim un lligament especial que sorgeix del clatell que permet absorbir els impactes; discos vertebrals més amples i grans, que absorbeixen l'impacte dels peus contra el terra.
Res d'això s'observa en els australopitecs per exemple. La grandària i forma del cos és essencial, indiquen els autors. Els nostres avantbraços són curts, en comparació dels llarguissims avantbraços dels ximpanzés , i els usem com balancins per equilibrar la part baixa del cos durant la carrera, a més de necessitar menys múscul per a tenir-los flexionats, el que fet i fet significa menys despesa d'energia.
D'acord amb els autors, un cos estilitzat, amb cintura, pelvis i tronc estrets, ofereix una millor superfície cutània per a alliberar-nos de la calor durant l'esforç, i permet a les dues parts del cos, la superior i la inferior, moure's de forma independent, la qual cosa facilita la carrera.
Mirem-nos les cames. Són llargues, no? Les dels ximpanzés són curtes. Igualment, els llargs lligaments i els tendons, incloent el d'Aquil·les, asseguren, són més aptes per córrer durant molt temps i més eficients al gastar menys energia.
Els formidables talons dels nostres peus són com coixins per absorbir els impactes, i el peu humà, amb dits més curts, l'arc en la planta, i lligaments que actuen com molles, ho converteix en un instrument rígid i extraordinàriament resistent per picar a terra mentre es corre.
-------o-------