14.8.20

'Il Palio del Drappo Verde', la cursa més antiga del món

A Albesa, un poble de Lleida, es corre una cursa popular que es va començar a fer l’any 1590, al segle XVI. Li diuen la cursa de la Cordera perquè el premi per al guanyador era, i és, una ovella petita. Em pensava que era la més antiga del món, però no. A Verona, Itàlia, se’n celebra una al març, que encara ho és més. S’anomena Il Palio del Drappo Verde i data del 1208.


Enguany no s'ha celebrat per causa del Covid-19. L’any passat es va fer l’edició 602. Hauria d’haver sigut la vuit-cents nou però va haver una època que no es va fer. Va deixar de celebrar-se dos-cents anys, a rel de la conquesta de l’Imperi Venecià per Napoleó, que va suprimir moltes celebracions -una d’elles aquesta cursa i el carnaval, per por a subversions segons diuen-. Fins que en fa dotze, coincidint amb el boom del córrer a tot arreu, es va tornar a reprendre.


El nom de ‘Palio del Drappo Verde’ té a veure amb el premi que es lliurava al guanyador i guanyadora, una peça de roba de color verd. Probablement per cobrir-se el cos com a deferència als primers, perquè les cròniques donen a entendre que els homes competien despullats, i no queda clar si les dones també.

Si la voleu córrer, amb roba esportiva es clar, se celebrarà el mes de febrer de l’any 2021 (si tot va bé). La distància és de 18 km. Els premis, ara, són trofeus. Però també una peça de roba verda pels guanyadors, home i dona, i un pollastre per a l’últim i la última. Si ho feu, ja ho sabeu, correreu la cursa més antiga del món.


https://www.facebook.com/Paliodeldrappoverde/
 

Miquel Pucurull

14/08/2020