25.1.18

Clarence de Mar, el maratonià del mocador al cap

Fa anys era freqüent veure els corredors de marató amb un mocador al cap per protegir-se del sol, a l’igual que els paletes o treballadors del camp. En recordo a més d’un en les primeres maratons de Barcelona dels anys vuitanta.


El maratonià de la fotografia és el nord-americà Clarence de Mar.

La qüestió del mocador és pura anècdota. L’interessant és el següent: Clarence de Mar és l’atleta que ha guanyat la marató de Boston més cops, set en concret. La primera vegada el 1911 en 2h21.39, la seva millor marca. 


Havia corregut la de 1910, on va quedar segon. Abans de la prova  li van fer un reconeixement mèdic i li van trobar el cor gran -el que s’anomena ara com a “cor d’atleta”- i com que en aquella època la medicina ho considerava una malaltia, els metges li van recomanar no córrer. No en va fer cas fins que el van obligar a no fer-ho més, pel risc que li suposava, en acabar aquella marató del 1911.

Va estar onze anys sense competir. Després d’aquest temps va tornar a participar en diferents proves, i va tornar a guanyar la marató de Boston...sis vegades més, entre el 1922 i el 1930.
A més a més, va aconseguir la medalla de bronze en la marató dels Jocs Olímpics de París el 1924.
 
Miquel Pucurull
25/01/2018