2.4.12

L'evolució de la participació a les curses


L’any que hem acabat fa poc ha estat molt rellevant pel que fa a l’augment de participants en les curses de casa nostra respecte de l’any anterior. Ho veiem en un post de fa uns dies ("Curses de Catalunya 2011 vs 2010") que està una mica més més avall.

M’ha semblat interessant, a propòsit, observar també quina ha estat l’evolució des d’anys enrere fins ara. La taula de sota conté el nombre d'arribats i arribades d'una mostra de 208 curses - les dades més antigues obtingudes de revistes antigues i les actuals mitjançant diverses webs- des de 1980 fins el 2010 en intervals de cinc anys, i el darrer 2011.

Alguns detalls (dd) no els he pogut aconseguir, però crec que les dades que hi han permeten calibrar la progressió experimentada al llarg dels anys, fins arribar a l'esclat espectacular dels darrers.



Una observació:

La relació anterior, tot i que reflecteix el nombre d'arribats de més de dos-centes curses de ruta, no és, en absolut, exhaustiva. Moltes proves no hi figuren perquè no hi han els resultats en cap lloc; si més no, no he sabut trobar-los. Tampoc és completa, com es veu,  perquè d'alguns anys no he pogut aconseguir totes les dades. 

Vol ser, en definitiva, una "radiografia" del que ha succeït en aquest 30 darrers anys en les curses de la mostra. I res més que això. Si té algun valor per algú (segurament molts dels lectors hauran participat en diverses curses de l'anàlisi) em donaré per satisfet.

Per veure l'evolució gràficament, que ofereix simplicitat, he confeccionat el gràfic següent que conté únicament les curses de les quals he trobat dades completes de cadascun dels anys. No inclou, en aquest cas, les que figuren amb algun "dd", que són una cinquantena de les de la relació.

Com es veu, es va produir un primer boom de l'atletisme popular a partir dels anys 80, que va arribar al seu punt màxim pocs anys després dels Jocs Olímpics. Més tard va haver una inflexió, per recuperar-se a partir del 2005 i tornar un segon boom -en bona mesura per la creació de moltes noves proves, i sobre tot per la incorporació al món del còrrer de nous participants- especialment acusat en els darrers quatre o cinc anys i molt acusat el 2011.

Clicar al damunt del gràfic per ampliar-lo

                                                       
                                                                         ------o------

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada